Obsesif Kompulsif Bozukluklar

Obsesif kompulsif bozukluk kişinin sürekli olarak ve kontrolsüz bir şekilde bir düşünce ya da davranışı tekrarlama isteğidir. Yaygın ve uzun süreli bir rahatsızlıktır. Bu takıntılı düşünce veya davranışlar istemeden, kişinin kontrolü dışında gerçekleşir ve günlük hayatta sıkıntıya neden olur. Bu davranışlara günde toplam en az 1 saat harcanır. Tekrarlanan düşünce veya davranışlar kişinin hayatını kolaylaştırmaz; sadece çok kısa süreli bir rahatlama yaşatabilir.

Obsesyonlar: Kişinin aklından çıkaramadığı fikir, düşünce ve dürtülerdir.

Bazı bilinen obsesyonlar şunlardır:

Mikrop kapma, pislenme, emin olamama, listeleme ve düzen, simetri, dini düşünceler, cinsel düşünceler, kendine ve başkalarına zarar verme düşüncesi vs.

Kompulsiyonlar: Bu obsesyonların neden olduğu sorunları azaltmak, yatıştırmak için yapılan davranış ve hareketlerdir.

Bazı kompulsiyonlar şunlardır:

El yıkama, sürekli kontrol etme, düzenleme, listeleme, biriktirip saklamadır.

Bu düşüncelerin ve tekrarlayan davranışların her biri herkeste görülebilir. Ancak OKB rahatsızlığı olan kişiler bunları çok sık yaparlar. Bu davranışlar günlük hayatlarında sorun yaratır. Kişiler bunların saçma olduklarını bildikleri halde yine de tekrarlama isteği duyarlar. Örneğin kapıyı kilitledim mi, ocağın altını kapattım mı diye sürekli tekrar bakma, kirlendim diye sürekli el yıkama ya da el sıkışmama, masa üzerini sürekli hizalı ve simetrik şekilde düzenleme gibi davranışlar Obsesif Kompulsif Bozukluğun işaretleridir.

Yukarıdaki belirtilerden bir kısmını yaşıyorsanız bu sizde Obsesif Kompulsif Bozukluk olduğunu gösterebilir. Obsesyonlarla başa çıkmak ve onları yenmek için tek kalıcı yol profesyonel yardım almaktır. Şişli Mecidiyeköy’de bulunan psikolojik danışmanlık merkezimizde uzman psikologlarımız tarafından Obsesif Kompulsif Bozukluk ile baş etme, sorunun çözülmesine yönelik psikoterapi çalışmaları yürütülmektedir. Bir takıntınız, saplantınız olduğunu düşünüyorsanız ve bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa uzman psikologlarımızdan randevu alarak psikoterapi desteğine başlayabilirsiniz.