Birinci Sınıfa Giden Çocuğuma Ödevlerini Nasıl Yaptırabilirim?

birinci-sinifa-giden-cocuguma-odevlerini-nasil-yaptirabilirim

Çocukların birinci sınıfa başlaması ile birçok ebeveyn için yeni bir dönem başlamaktadır. Anne baba olarak sizin için yeni bir dönem başladığı gibi çocuğunuz içinde yaşamında yeni bir dönemin başladığını, bir geçiş süreci olduğunu, geçişlerin sancılı olabileceğini unutmayın. Bu süreçte çocuğunuzun derslerine destek olurken çocuğunuz ebeveynlerinden nasıl bir tutum bekler? Siz bu süreci daha az krizle geçirmek için neler yapabilirsiniz? Bu yazımızda bu konulardan biraz behsedeceğiz.

  • Öncelikle birinci sınıfa giden çocuğunuza dersleri konusunda destek olurken bu durumun aranızda çatışmaya dönüşmemesine özen gösterin.
  • Derse başlama zamanını çocuğunuzun rahat olacağı zamana göre belirleyin. ÖR: Okuldan geldiğinde biraz tv. seyredip başlamak daha iyi geliyorsa bu şekilde başlayın ya da çocuğunuzun motivasyonu için önce ödev yapıp ardından sevdiği aktiviteleri yapın.
  • Çocuğunuzun dikkat süresi kısa ise ödevlerini küçük parçalara bölerek yaptırın ve zaman tutarak çalışın. Örneğin şimdi bu sayfayı yapacağız saatimizi 10 dk. sonrasına kuruyorum, bakalım 10 dk.’da ne kadar çalışabildin. Bu çalışma planının sonunda yaptığı işin miktarına değil, kalitesine önem verin ve çocuğunuzun çabasını ödüllendirin. “Aferin bak 10 dk.’da ne kadar yapmışsın, bravo sana” şeklinde övücü sözler kullanın.
  • Mola zamanlarını çocuğunuzla beraber belirleyin. 20 dk.’da bir mola vermek istiyorsa, çalar saat kurarak bu aralarda 5 dakikalık molalar verin.
  • Ödevlerini yaptığı odanın sade ve sessiz olmasına özen gösterin.
  • Ödevlerini yaparken dikkati dağıldığında, farklı konulardan bahsettiğinde yaptığı çalışmaya odağını döndürmek için “Şu an türkçe yazı çalışması yapıyorsun, buna devam edelim.” diyerek çalışmasına odaklanmasını sağlayın. Dikkatini dağıtan konuyla ilgili konuşmak istediğinde bunu ödevden sonra konuşacağınızı söyleyerek dikkatini çalışmasına yönlendirin. Çocuğunuzun dikkatinin toplanması için anda kalmaya ve yaptığı çalışmaya odaklanmaya ihtiyacı vardır. Dikkati dağıldığında omzuna dokunarak, küçük hatırlatıcılarla çalışmaya dikkatini verin.
  • Ödevlerini yaparken sürekli çocuğunuzun yanında olmayın. Kısa aralarla yanından kalkın, ödevini yalnız yapması için zaman verin. Örneğin “Sen burayı bitir, ben su içip geleceğim ya da odada bir işim var.” diyerek çocuğunuzun yanından ara ara uzaklaşın çünkü çocuğunuzun tek başına ödev yapma alışkanlığını kazanması için sizin ondan küçük adımlarla uzaklaşmanıza ihtiyacı vardır.
  • Döndüğünüzde de “Ben yokken ne kadar çok şey yapmışsın, bravo tek başına çok güzel yapmışsın.” şeklinde tek başına yapabildiğini vurgulayıcı cümleler kullanın.
  • Çocuğunuz ödevini yanlış yaptığında ya da yavaş yaptığında onu olumsuz sözlerle eleştirmeyin çünkü olumsuz eleştiriye maruz kalan çocuklar özgüven sorunu yaşarlar, hissettikleri bu yetersizlik duygusu çocuğunuzun performansının daha çok düşmesine sebep olur. Aksine bu süreçte olumlu cümlelerle özgüveninin desteklenmesine daha çok ihtiyacı vardır.
  • Çocuğunuzla bu sürede ilişki kurmak, kaliteli vakit geçirmek önemli olduğu için ödevleri bittikten sonra mutlaka çocuğunuzla istediği bir oyunu oynayın. Çocuğunuzun sizinle olan ilişkisinin bozulmaması için ödev dışında yaptığınız rutinleri, sevdiği şeyleri devam ettirmeye özen gösterin.

Çocuk ve Ergen Psikoloğu/Psikodramatist

Vesile Çetin Kazak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest