Psikoterapiye Dair Merak Edilenler

psikoterapiye-dair-merak-edinler

Psikoterapi nedir?

Psikoterapi, kişilerin kendi iç dünyalarında, kişilerarası ilişkilerinde dengeli bir ruhsal dünyaya ulaşmaları için uygulanan bir ruhsal sağaltım yöntemidir.

Kimler psikoterapi alabilir?

Kendi yaşamında, aile ilişkilerinde, arkadaş ilişkilerinde zorlanmalar yaşayan, kendi kişisel gelişimini desteklemek isteyen herkes psikoterapi hizmeti alabilir. Çocuk terapisi, ergen terapisi, aile terapisi, evlilik ve çift terapisi, cinsel terapi, grup terapisi şeklinde alt dalları vardır.

Terapist terapi yöntemini neye göre belirler?

Terapist danışanla terapi sürecini yürütürken danışanın terapi odasına getirdiği soruna, danışanın ihtiyacına göre onunla yürüteceği terapi yöntemini ve nasıl bir yol izleyeceğini belirler. Terapist yetkin olamayacağını düşündüğü durumlarda danışanını başka bir terapiste yönlendirebilir.

İyi bir terapist nasıl anlaşılır?

Öncelikle terapiye gitmeye karar verdiğinizde terapistiniz hakkında bilgi sahibi olun. Hangi alandan mezun olmuştur, terapi eğitimleri var mı, bu alanda yetkin mi, kendisinin mesleki olarak özgeçmişi hakkında bilgi edinmeye çalışın. Öncelikli tercihiniz mesleki yetkinliği olsun. Terapistinizin mesleki olarak yetkin olduğunu gördükten sonra onunla terapi sürecinde kurduğunuz ilişkiye bakın çünkü terapinin %50si ilişki üzerine kuruludur. Bir danışan terapistiyle iyi bir ilişki kurabilirse, o uyumu yakaladığını fark ederse terapi süreci sağlıklı bir şekilde yürür.

Terapiden ne kadar sürede sonuç alırım?

Öncelikle Terapi sürecinde ilk görüşme de terapistinizden bir müdahale beklemeyin. Psikoterapinin ilk görüşmesi ya da birkaç görüşme anamnez( bilgi alma) şeklinde geçebilir. Terapistinizin sizi anlaması, sorununuzu anlayabilmesi için kendisine zaman verin. Terapinin ne kadar süreceği danışanın problemine, ihtiyacına, terapistin kullandığı ekole göre değişir. Psikanalitik yönelimli terapiler 1 sene ve daha uzun sürerken, bilişsel davranışçı yöntemle yapılan terapiler daha yapılandırılmış olduğu için 8-12 seans gibi daha kısa sürede sonuçlanabilir.

Çocuğumun Terapiye ihtiyacı olduğunu nasıl anlarım?

Çocuğunuzun davranışlarında, arkadaş uyumunda, okul başarısında, sizlerle olan ilişkilerinde süregiden olumsuz yönde bir değişim gözlemlerseniz, çocuğunuzla çatışmalı bir ilişki kurmaya başlamışsanız ve bu sorun kendi çabalarınızla çözülmüyorsa, çocuğunuzda süregiden bir hırçınlık ya da içe kapanma davranışları gözlemlemeye başlarsanız, gelişiminde yaşına göre göstermesi gereken becerileri gösteremediğini fark ederseniz çocuğunuzu bir çocuk terapistine götürmeniz önerilir.

Ergen terapisi nasıl olur?

Öncelikle ergenlik ilk, orta ve son ergenlik olarak üç dönemden oluştuğu için ergenliği bu üç dönem üzerinden değerlendirmek lazım. İlk ergenlik dediğimiz (11-13) yaş aralığı çocuğun ebeveynden daha az bağımsızlaştığı bir dönem olduğu için bu dönemde yapılan görüşmelerde ergen terapisi çocuğun ihtiyacına göre aile de dahil edilerek terapi çalışmaları yürütülür. Orta ergenlik (14-18) ve son ergenlik (18-22) yaş aralığında artık kişinin aileden daha çok bağımsızlaştığı ve bireyselleşmeye doğru bir dönem olması sebebiyle ergeni aileden bağımsız bir birey olarak görüp seansları ergenle bire bir yürütmek önemlidir. Tabi gereken durumlarda ergeninde izni alınarak aile görüşmesi yapılır. Özellikle orta ergenlikte ergen hala aileden bağımsızlaşmamıştır, aile çatısı altında yaşamına devam etmektedir, ekonomik ve sosyal destek anlamında ailenin çatısı altındadır. Bu sebeple aileyi orta ergenlikte terapi sürecinin dışında bırakmanız doğru olmaz. Ergenle yapılan seanslarda kendisine ve çevresine zarar verme durumları olmadığı sürece seansta paylaşınlar terapist ve ergen arasında gizli kalır. Gerektiği durumlarda ergenin izniyle aileyle paylaşılır. Ergen terapisinde iyi bir güven ilişkisi kurmak çok önemlidir.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir