Süper Kadın Sendromuna Dikkat

super-kadin-sendromuna-dikkat

Günümüzde özellikle çalışan kadınlar pek çok rolü aynı anda üstleniyor. Aynı anda iyi bir eş, iyi bir anne, iyi bir ev hanımı ve başarılı bir iş kadını olmaya çalışıyor. Pek çok rolü aynı anda mükemmel şekilde yerine getirmeye çalışmak kadın üzerindeki hem iş yükünü hem psikolojik yükü arttırıyor.

İlk başta mükemmel bir kadın olmak düşüncesi kulağa hoş gelse de süper kadın olmaya çalışmak bir müddet sonra roller arasında sıkışmaya yol açabilir. Bu sıkışmışlıkla kadın kendini mutsuz, gergin, huzursuz, sıkıntılı ve depresif hissedecektir. Süper kadın olmak aslında toplum tarafından da desteklenen bir davranış olması sebebiyle özellikle çalışan kadın kendini muazzam bir koşturmacanın içinde buluyor. Sorun da zaten burada başlıyor. Annelik iş hayatı ve ev hanımlığı rollerinin hepsi de kendi içinde ciddi bir iş yükü barındırıyor. Aynı gün içinde hem evi temizleyip ütüleri bitirmek, hem çocuklarla oyun oynayıp yemeklerini hazırlayıp yedirmek hem de işe gidip çalışmak çalışan kadının günlük rutini. Eğer kadın bir sebeple ev hanımlığına dair ya da anneliğe dair bir işi yetiştiremezse kendini başarısız, beceriksiz ve yetersiz hissediyor. Yakın çevresinden de anneliğine ya da ev hanımlığına dair bir eleştiri gelirse sıkışmışlığı daha da artıyor.

Yetiştirilmesi gereken işler olduğu her ne kadar gerçek bir durum olsa da mükemmel olmaya çalışmak iyi bir şey değil. Bütün rolleri mükemmel bir şekilde yerine getirmeye çalışan kadının sorumlulukları zamanla artıyor. Zamanında işleri yetiştirememeye ve artan sorumlulukları baş etmekte zorlanmaya başlıyor ve bu noktada psikolojik problemler gelişiyor. İleri durumlarda kadının ailesi ve eşi ile iletişimi zayıflıyor, kaygıları artıyor ve mutsuz olmaya başlıyor.

İyi bir anne, iyi bir eş ve iyi bir çalışan olma çabası takdir edilecek bir durum olmakla beraber eğer kendinizi yoğun iş temposu içinde sıkışmış ve bunalmış hissediyorsanız bir durup düşünmek gerekiyor. Eğer belli bir süredir sıkışmışlık duygusu devam ediyor ve düzelmiyorsa bu durum kronikleşmeden yardım almakta fayda var. Bu noktada hem bireysel olarak hem de aile sistemi içinde rollerin ve beklentilerin tekrar organize edilmesi gerekiyor.

Uzm. Psk. Ebru Sakız Kuyucu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir